1. Strumpsnodden
Med Strumpsnodden slipper du sortera strumporna. Har du strumpbyxor att tvätta kan det vara bra med de där nätpåsarna som togs fram för bygelbehå.

2. Förbered kläderna
Förberedelse innan man tvättar underlättar och sparar såväl tid som kläder. Du kan vända byxor och stickade tröjor ut och in och knäppa knappar och stäng även dragkedjor. När du vänder kläderna ut och in så bleks inte kläderna lika fort, de blir heller inte lika noppiga samt håller passformen bättre. Har något plagg med kardborreband så kan du fästa dem så de inte fastnar och gör sönder andra kläder som du har i maskinen.

Glöm inte att tömma alla fickor då färg från kulspetspennor, eller ”tvättade” mobiler, är inte något vidare kul. Sortera alltid tvätten i grupper; vittvätt, ljusa färger, färger och ömtåliga material som ylle och silke.

3. Tvätta inte för ofta
De allra flesta tvättar alldeles för ofta vilket sliter extremt mycket på kläderna men även på ekonomin och miljön. Innan du ska lägga ett plagg i tvättkorgen, tänk efter en extra gång – är plagget verkligen smutsigt eller är det bara lite ofräscht? Genom att hänga ut plagget på vädring blir du av med unken doft, annars kan en tvätt på låg temperatur med bara lite tvättmedel räcka. Om du har normalt smutsiga kläder kan du faktiskt skippa förtvättsprogramet.

4, Sköljmedel
Sköljmedel är i princip ganska onödigt, men det kan vara bra till syntetmaterial som lätt blir statiska. Däremot förstörs en del material som exempelvis GoreTex och elastan. Överdosering av sköljmedel kan även göra att plagg i andra material blir noppiga.

5. Fyll maskinen
När du väl ska tvätta, fyll upp maskinen, annars får du vänta tills du får mer tvätt – en tvättmaskin som är halvfull förbrukar nästan lika mycket energi som en full maskin.

Du kan blanda 30, 40 och 60 grader, detta sålänge du låter de ömtåligaste plaggen bestämma temperaturen. Lakan och handdukar blir rena i 60 grader och vanliga kläder funkar bra i 40 grader.

Omn du inte ska tvätta en full maskin går det på nya tvättmaskiener att ställa in så att mindre vatten ska användas. En halv maskin innebär även att det räcker med hälften så mycket tvättmedel.

6. Överdosera inte tvättmedel
Många tror att mer tvättmedel ger renare tvätt med detta är inte fallet. Men för mycket tvättmedel skapar man bara mer lödder och riskerar att tvätten inte sköljs ur ordentligt, och detta är något som kan framkalla allergi. På tvättmedelsförpackningar brukar det stå olika mängder beroende på om du har hårt eller mjukt vatten där du bor. Nedan finner du en lista med genomsnittlig vattenhårdhet i vissa större städer i Sverige. För att få en mer exakt siffra kan du kontakta din vattenleverantör i din kommun.

Alingsås 4 Kalmar 5 Simrishamn 10-15
Arvika 1 Kalix 1 Skara 3
Avesta 5-9 Karlskrona 3 Skellefteå 2
Bollnäs 3 Karlstad 2 Skövde 3
Borlänge 8 Katrineholm 4 Stockholm 5-6
Boden 1 Kiruna 2 Sundsvall 4
Eksjö 4 Kristianstad 13 Söderhamn 7
Enköping 15 Landskrona 4 Tranås 4
Eskilstuna 5 Lidköping 3 Trelleborg 8
Eslöv 4 Linköping 3 Umeå 2
Falkenberg 6 Ljungby 4 Uppsala 14-17
Fagersta 2 Ludvika 5 Varberg 6
Falköping 3 Luleå 5 Vetlanda 4
Falun 1 Lund 4 Vimmerby 7
Gävle 7 Lycksele 3 Visby 14
Göteborg 3 Malmö 7 Värnamo 8
Halmstad 4 Mariestad 3 Västervik 2
Haparanda 1 Mora 4 Västerås 6
Hedemora 9 Norrköping 4 Växjö 3
Helsingborg 5-6 Norrtälje 6-9 Ystad 8
Hudiksvall 3 Nybro 3 Ängelholm 6-7
Hultsfred 2 Nyköping 7 Örebro 4
Hurva 17 Nässjö 2 Öregrund 10
Härnösand 2 Piteå 1 Örnsköldsvik 1
Hässleholm 7 Sala 4 Östersund 2
Jönköping 3 Sandviken 4 Östhammar 9

Läs även mer om vattenhårdhet på Wikipedia

7. Tumla inte i onödan
Finns möjligheten ska du låta kläderna lufttorka istället för att torktumla dem. Genom att göra detta kan du spara mycket pengar i elkostnad då en torktumlare förbrukar ca 4 gånger mer energi gentemot en tvättmaskin. Dessutom slits kläderna mer. Måste du tumla, tänk då på att inte packa tumlaren för full – då blir kläder i syntet skrynkliga, och tumla aldrig ylle och lin, då dessa plagg förstörs.

8. Välj rätt tvättmedel
Du bör ha ett tvättmedel för vittvätt och ett annat för kulörtvätt. Tänk på att aldrig använda det för vittvätt på färgade kläder då tvättmedel för vittvätt innehåller blekmedel. För att underlätta tvättsorteringen kan du skaffa Strumpsnodden men även flera tvättkorgar märkta med olika färger. Har du vita lakan eller annan vit tvätt som blivit missfärgat kan du blanda i lite klorin med tvättmedlet. Det blir då som nytt!

9. Var sin tvättkorg
Ett tips är att låta varje familjemedlem ha sin egen tvättkorg som de sedan själva får ta till tvättstugan och där sortera efter färg i stora tvättkorgar på plats. Sätt fast ett par klädnypor på varje tvättkorg, använd dem till att märka fläckar som behöver specialbehandlas. Se till så att alla märker ut fläcken innan de slänger plagget i tvättkorgen. I tvättstugan kan du också hänga en påse eller ha en korg för kläder som behöver lagas. Ofta slängs mycket kläder helt i onödan.

10. Tvätta i diskmedel
Visste du att du kan tvätta dina kläder med ”YES” diskmedel och att detta inte sliter lika mycket på kläderna och att detta även är bättre för miljön. Som grädden på moset blir det dessutom mycket billigare. En matsked diskmedel i tvättmedelsfacket räcker för en full maskin. Ett gammalt husmorstips mot fläckar är att gnugga de med diskmedel innan tvätt, oavsett vad du tvättar med sen.

11. Nya och färgade plagg
Om du är rädd att nya eller andra färgade plagg ska färga av sig kan du stoppa med en gammal vit handduk eller ett trasigt lakan i tvättmaskinen. Överskottsfärgen kommer då att sugas upp av handduken/lakanet och resten av tvätten blir inte lika lätt missfärgad. Du kan också köpa såkallade ”color catchers”, men de är ganska dyra och då fungerar det faktiskt ganska bra med en vit gammal handduk eller lakan. Ett annat husmorstips är att hälla i lite ättika i sista sköljvattnet.

Du kan testa om ett plagg lätt färgar av sig. Blöta en undangömd del av tyget med varmt vatten. Lägg sedan mellan två vita och torra tygbitar och pressa ihop allt med ett varmt strykjärn.

Lycka till i tvättstugan med Strumpsnodden!

Har du fler tips är du välkommen att maila oss.